Hoeve van mergel

Hoeve van mergel

Dit schilderij hing vroeger altijd bij ons thuis aan de muur al vanaf dat ik klein was. Mijn moeder wist dat het in Limburg geschilderd was, alleen niet de exacte locatie. Onder de signatuur stond wel een plaatsnaam, maar die was niet helemaal te lezen – de helft ging verscholen achter de lijst. Na wat speurwerk op internet is het nu gelukt de herkomst te achterhalen! Het is een oude mergelboerderij in Berg en Terblijt (tegenwoordig: Valkenburg aan de Geul).

Het betreft zelfs een Rijksmonument (nr. 42101). De omschrijving is als volgt: “Hoeve van mergel om open binnenplaats met aan de straat een gevel, 1671, met resten van een in- en uitgezwenkte top. Poortvleugel uit 1751. Gewijzigd in 1893.”
Ik vond ter vergelijking ook een vrij recente foto op wickipedia, van oktober 2010. Het adres is: Grote Straat 64 te Berg en Terblijt.

640px-Berg-Grote_Straat_64_(1)

Het verhaal over de precieze locatie van de mergelboerderij op het schilderij van WA Houtman heeft een verrassende nieuwe wending gekregen! Onlangs kreeg ik een bericht van Dirk Bal. Hij schreef mij dat hij ontdekt had dat ik de boerderij aan de Grote Straat 64 in Berg en Terblijt iets te voortvarend had aangewezen als bewuste locatie. Op de Facebookpagina: Doe bis van Berg en Terblijt es…? vond hij namelijk een prachtige, oude foto van Theo Waldo die identiek is aan de afbeelding op het schilderij. Een witte mergelboerderij in Berg en Terblijt aan de Schone Poel 8. Geen twijfel over mogelijk, dankzij Dirk is het mysterie nu ontrafeld!

Schone Poel 8, Berg en Terblijt

Schone Poel 8, Berg en Terblijt