Amelander Musea

Amelander Musea

Maandag 29 april ontving ik een verrassend bericht vanuit Ameland! In 2016 was ik nog een midweek met familie op Ameland geweest in een huisje aan de Fenneweg net als mijn overgrootvader destijds, om de plekken te bezoeken waar hij verschillende schilderijen had gemaakt. De mail die ik kreeg, kwam van de collectiebeheerder van de Amelander Musea. Zij hebben een mooie collectie opgebouwd met werken van schilders die Ameland hebben vereeuwigd.

Hij had een tip gekregen eens op deze website te kijken omdat WA Houtman eind jaren ’50 enkele vakanties doorbracht op Ameland samen met zijn vrouw Susanna en daar ook had zitten schilderen. Hij vond zijn schilderijen dermate goed dat hij graag een of meer werken van hem wilde aankopen voor het museum. Dankzij Daan Houtman heeft het museum nu een mooi schilderij in de collectie kunnen opnemen met daarop een gezicht op Hollum vanaf de Trapweg.

Gezicht op Hollum vanaf de Trapweg, olieverf, 45 x 65 cm
WA Houtman, Ameland

De Amelander Musea hebben op hun website Collectie Ameland ook een pagina gewijd aan het leven van WA Houtman als schilder, met momenteel acht schilderijen van Ameland en een korte biografie.
Te bekijken via de volgende link: Collectie Ameland