De oude molen

De oude molen

Onlangs stuurde Geert mij een e-mail met een aantal mooie foto’s van een schilderij dat hij thuis heeft hangen. Het is een landelijk tafereel met in het midden een molen, rechts daarvan een boerderij en links in de verte een paard en wagen. Het werk ziet er bijzonder fraai uit, omdat hij het in 2004 heeft laten schoonmaken en opnieuw heeft laten inlijsten met een lijst van zogenaamd ‘oud’ hout. 

Het schilderij hing vroeger bij zijn schoonouders aan de muur en in de jaren tachtig kreeg hij het van zijn schoonmoeder cadeau voor zijn verjaardag. Zijn schoonvader schilderde zelf ook en om ruimte te maken – stel ik me zo voor – was het doek na verloop van tijd steeds iets verder opgeschoven naar een donker hoekje, totdat hij het opmerkte en zei dat hij het zo’n mooi plaatje vond. 

Zijn schoonmoeder, Klaske ten Hoeve, werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de familie Houtman als huishoudelijke hulp tot zij ging trouwen en naar Den Haag verhuisde. Zij vertelde dat ze het schilderij persoonlijk van WA had gekregen als bijzonder dankjewel voor bewezen diensten. Het mooie aan dit verhaal vind ik dat het schilderij een tweede leven heeft gekregen en een nieuw ‘jasje’.

R-12-1