Duinrug bij Rockanje

Duinrug bij Rockanje

De veiling (2012)

‘Eenmaal, andermaal.’ ‘Niemand meer dan?’ Tak! Hij gaf een harde klap met de hamer. De aankoop was rond. ‘Voor die mevrouw daar achteraan’, riep hij met luide stem. Buiten op het tochtige Kerkplein voor de Grote Kerk in Harderwijk werd een boeldag gehouden om geld bijeen te brengen voor het onderhoud van de kerk. Ik was nummer 38 van de 76 items. ‘Een goed geschilderd schilderij van W.A. Houtman uit Schiedam’, had de veilingmeester gezegd. Ik werd er haast verlegen van. Mijn leven nam op dat moment een aangename wending.

Bijna elke dag zegt ze hoe mooi ze me vindt. Soms, als ze de zon mist, zie ik dat ze in gedachten in mijn duinpan gaat liggen en naar de zeilbootjes in de verte staart. Ik hang boven een ander werkje van dezelfde hand. Het heeft een mooi houten lijstje met slangegoud. Je ziet een rijtje huizen, gezien vanaf de tuinzijde met hoge bomen, een groenteperceel en vlak bij de gevel kleurige bloemen. Het is de Hoofdstraat in Schiedam waar de schilder zelf is opgegroeid. Ik zeg graag dat ik die dag in één klap terug in de familie was.