'Boer Snoeij'

‘Boer Snoeij’

Gerard Kuulkers stuurde mij twee foto’s van schilderijen die hij in zijn bezit had en die gesigneerd waren met WA Houtman. ‘Althans één van de twee’, zei hij. Het andere doek blijkt onmiskenbaar ook van de hand van mijn overgrootvader. Dat zie ik aan de stijl en het blijkt rechtsonder wel degelijk gesigneerd. Al snel onderscheid ik zijn zwarte hanenpoten. Op de donkere achtergrond staat: WA Houtman.

In het bericht van Gerard las ik verder dat de werken uit de nalatenschap kwamen van dhr. W.C. Snoeij uit Rockanje. Niet te geloven! Uit de nalatenschap van dhr. W.C. Snoeij. Toch niet ’boer Snoeij’ uit Rockanje waar de familie Houtman iedere zomer in augustus ging kamperen? Zeker wel! En in werkelijkheid was hij geen ‘boer’ maar tuinder. Gerard schrijft: ’Willem Christiaan was tuinder en ontving zomers altijd gasten. Hij leefde van 1906 tot 1990. Hij woonde op het Waterbospad 6 in Rockanje. Hij trouwde in 1932 met Wilhelmina de Quartel. Zij bleven kinderloos.’

Wat bijzonder dat Gerard mij dit bericht stuurde, nu is met zekerheid vast te stellen wie ‘boer Snoeij’ was, waar hij woonde en hoe hij eruitzag. Op onderstaande familiefoto staat hij namelijk ook. Gerard herkende hem meteen, de man achteraan in het midden met de pet. Zo kon je hem uittekenen, altijd met zijn pet op.
Tijdens WOII werden er twee Duitse officieren ingekwartierd op de tuinderij. Dat verklaart de man in uniform op de voorgrond. Daarmee kunnen we de foto plaatsen in de tijd. Al in de jaren twintig bracht de familie Houtman kampeervakanties door in Rockanje en twintig jaar later kwamen ze er nog steeds. Het was voor hen een heerlijke plek om lange, zorgeloze zomers aan de kust door te brengen.